- -1%
Pakowarki próźniowe
Podkategorie
Kategorie
Dostępność
Marka
Waga
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
Pojawiły się na rynku już jakiś czas temu i od razu stały się hitem. Ich wykorzystanie jest tak wszechstronne i różnorodne, że zarówno w przestrzeni domowej, jak i tej profesjonalnej, np. w restauracjach, stały się wyposażeniem, bez którego trudno sobie wyobrazić pracę. I chociaż można próbować wymienić je na alternatywne sposoby przechowywania czy mrożenia, to właśnie pakowarki próżniowe są gwarantem świeżości, bez utraty walorów, takich jak smak, aromat, konsystencja. Ich zastosowanie jest bardzo różnorodne. Przy ich pomocy można przygotować posiłek - bowiem mają opcję marynowania produktów. Sprawdzą się podczas gotowania sous vide. Ta francuska metoda oznacza dosłownie „w próżni” i polega na tym, że żywność jest szczelnie, wręcz próżniowo zapakowana w specjalnej torebce, by następnie gotować ją w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Efekt? Zachowanie naturalnego smaku oraz jakości posiłku. Często wskazuje się, że to także idealny sposób do konserwowania żywności. Ale pakowarki próżniowe są również prawdziwym hitem, jeśli chodzi o przechowywanie posiłków. Nawet po ich zamrożeniu, a z uprzednim zassaniem powietrza przy pomocy pakowarek próżniowych, nie ma mowy o utracie jakości produktu. W ten sposób można zwiększyć efektywność pracowników oraz tempo wydawania posiłków.
Jakie pakowarki próżniowe wybrać?
W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl dostępny jest szereg różnych pakowarek próżniowych oraz niezbędnych akcesoriów. Do akcesoriów należą nie tylko torebki do pakowania i gotowania, ale także pojemniki. Hermetycznie wykonane, z materiałów, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Worki mogą być mrożone do temperatury -20°C i podgrzewane do +100°C. Poza ochroną samego produktu, przed utratą walorów smakowych i zapachowych, ogromną zaletą stosowania metody próżniowej jest możliwość szybszego przygotowania dania, które wymaga szczególnego czasu i uwagi. Nie istnieje ryzyko, że torebka się rozszczelni, a zamrożony kawałek mięsa, pierogi czy nawet sosy i zupy przesiąkną zapachem zamrażarki. Prezentowane w sklepie pakowarki próżniowe czołowych producentów różnią się parametrami, wymiarami i możliwościami, dlatego łatwo dopasować coś do indywidualnych potrzeb i oczekiwań każdego rodzaju gastronomii. Na ogół wybierane są one do restauracji i pierogarni, by usprawnić czas pracy i tempo wydawania potraw. Charakteryzują się łatwością obsługi i uniwersalnością zastosowania. Wykonane z trwałych materiałów.
Jakie dodatki usprawnią pracę pakowarki próżniowej?
W sklepie dostępne są także różnego rodzaju worki spożywcze, które doskonale uzupełnią pracę pakowarki. Chcąc rozwijać swoją gastronomię, dbając przy tym o komfort pracy pracowników, użycie pakowarek próżniowych jest wskazane i coraz popularniejsze. Ogromnym plusem organizacji posiłków w tym sposobie jest również to, że można kontrolować zapasy. Wyssane powietrze zmniejsza objętość niezbędną do przechowywania, więc w chłodni, zamrażarce czy lodówce można zmieścić większą ilość przygotowanych posiłków. Plusem jest także to, że można je od razu porcjować, pakując jednocześnie z dodatkami, sosem, ziołami, by mieć pewność, że podczas serwowania nic nie zostanie pominięte, a każdy posiłek będzie jednakowo doskonały.