- -1%
Tostery
Dostępność
Marka
Cena
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Tostery gastronomiczne – charakterystyka
Tostery gastronomiczne to podstawa we wszelkiego rodzaju bufetach śniadaniowych, kawiarniach i hotelach. Są to urządzenia, przystosowane do przyrządzania dużej ilości grzanek w bardzo krótkim czasie. Ich konstrukcja pozwala na przyrządzenie naprawdę sporych ilości tostów naraz, co z kolei pozwala uniknąć zatorów i odsługiwać wielu gości w tym samym czasie. Tostery gastronomiczne odznaczają się również dużą wydajnością i znacznie ułatwiają pracę w kuchni, a to ma ogromne znaczenie i wpływ na wydajność.
Rodzaje tosterów w gastronomii
Tostery opiekacze gastronomiczne to dość szeroka kategoria, która dzieli się na kilka rodzajów urządzeń. Najpopularniejszą odmianą są tostery pionowe. Takie opiekacze wykorzystują znajdujące się po obu stronach każdego tosta grzałki, a po zakończeniu procesu tosty wyskakują na zewnątrz. Przydatną opcją w tych urządzeniach jest regulacja czasu opiekania. Kupując tego rodzaju urządzenie, należy zwrócić szczególną uwagę, na ilość grzanek, które zmieszczą się w urządzeniu. Ważne, by było ich wystarczająco dużo oraz by pozwalały nadążyć z grzaniem tostów za potrzebami klientów.
Innym rodzajem opiekaczy są tostery zamykane gastronomiczne. Takie urządzenia wyposażone są w specjalne klamry do trzymania tostów. Zwykle posiadają również timery, ponieważ w przeciwieństwie do opiekaczy pionowych, tosty nie wyskakują z tych urządzeń po zagrzaniu. Tostery zamykane gastronomiczne dają również możliwość wymiany, lub dokupienia klamerek na tosty, dzięki czemu można zagrzać jeszcze więcej grzanek.
Ostatnim rodzajem opiekaczy do grzanek, wykorzystywanym w restauracjach jest toster gastronomiczny przelotowy. Takie urządzenia składają się z taśmy, przechodzącej przez środek i elementów grzewczych, znajdujących się wokół niej. Pokrojony chleb tostowy umieszcza się na taśmie, a toster zajmuje się całą resztą. Po przejechaniu wyznaczonej trasy tosty wypadają na specjalną tacę wydawczą. Tego rodzaju modele to jedne z najszybszych opiekaczy, ponieważ pozwalają na ciągłe podgrzewanie chleba tostowego bez przerw. Minimalny czas podgrzewania również robi wrażenie, bo jest to tylko 20 sekund. Czas opiekania jest w tego typu urządzeniach regulowany płynnie.
Czyszczenie tosterów gastronomicznych
Przyrządzanie dużych ilości grzanek będzie wiązać się z osadzaniem okruszków. Różne Niektóre tostery gastronomiczne radzą sobie z tym problemem na różne sposoby.
Przykładowo, w tosterach zamykanych często można znaleźć wyjmowane tacki na okruchy, które po prostu wystarczy raz na jakiś czas opróżnić. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, pozwalające zaoszczędzić niemałą ilość czasu. Podobne rozwiązanie można napotkać w tosterach przelotowych, w których większość okruchów ląduje zwykle na tacce razem z resztą grzanki. W tych urządzeniach konieczne może być jednak od czasu do czasu czyszczenie taśmy i jej okolic. Niemniej jednak jest to równie wygodne rozwiązanie, które znajdziesz w naszej ofercie urządzeń do obróbki termicznej. Koniecznie się z nią zapoznaj!