- -1%
Formy silikonowe
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
- -1%
Formy silikonowe do ciast
Wprowadzenie silikonu do kuchni zapewniło w niej element wygody, komfortu, a także kreatywności. Silikonowe formy to prawdziwa rewolucja. Ich rozmiary, kształty, różnorodność i uniwersalność sprawiają, że coraz śmielej zastępują klasyczne, stalowe czy aluminiowe formy i nie ma się czemu dziwić. W tych silikonowych można piec, mrozić, przechowywać. Nie chłoną one zapachów, nie zajmują dużo miejsca, nie korodują. Są lekkie, nie tracą kształtu. Uwalniają pokłady kreatywności kulinarnej, nie tylko wśród profesjonalistów, ale i amatorów. Upieczone w nich ciastka mają jednakowe kształty, często bardzo finezyjne.
Silikonowe formy sprawdzają się się świetnie w produkcji różnego rodzaju pralinek i czekoladek. Wystarczy rozpuszczoną czekoladę: białą, gorzką, czy mleczną rozprowadzić cienką warstwą po wnętrzach otworów (lepiej zrobić dwie cienkie warstwy niż jedną grubszą), a gdy zastygnie, w środku umieścić nadzienie. I tu pole do popisu jest ogromne! Nadzienia owocowe, słodkie, pikantne, karmel, czekolada, rzeczy, marcepan. Ręcznie robione czekoladki to prawdziwy przebój.
Formy silikonowe są także doskonałe do robienia kostek lodu, na potrzeby barów. Można w nich umieszczać kawałki owoców, by prezentowały się rewelacyjnie. Inny pomysł to robienie własnych kostek rosołowych, przygotowanie porcji oliwy lub masła wraz z ziołami, by ułatwić proces przygotowania np. smacznych steków.
Formy silikonowe są bardzo uniwersalne i sprawdzą się w restauracjach, kawiarniach i cukierniach, a także w barach. Wykonane w 100% z nieprzywierającego silikonu za każdym razem gwarantują zachwycający efekt. Odporność temperaturowa tych forem wynosi od -60°C do 220°C, zatem można w nich i zamrażać, i piec. Są odpowiednie do pieców, kuchenek mikrofalowych itp. Można także myć je w zmywarkach.
Formy różnią się między sobą liczbą i wielkością otworów. W ofercie sklepu hybryda-gastro.pl można znaleźć różnego rodzaju formy silikonowe. Model z czterema otworami podłużnymi sprawdzi się i do robienia batonów, i do pieczenia mini pasztetów. Popularne modele form do pieczenia francuskich Cannelés bordelais czy małych i większych Magdalenek zachwycą każdego. W ofercie są formy pozwalające przygotować mini piramidki, talaretki czy brioszki. Formy okrągłe sprawdzą się do florentynek i makaroników. W naszym sklepie dostępne są także formy dedykowane mniejszym i większym muffinom. Pieczenie ciastek typu Savarin przy użyciu form jest banalne. Bardzo często wybierane są także formy silikonowe do robienia kul. W ofercie sklepu dostępne są maty na mniejsze i większe kule. Cieszą się one ogromną popularnością, bowiem dzięki nim można przygotować desery, które zachwycają. Popularne są kule z czekolady: rozpuszczoną czekoladę rozprowadza się na zewnątrz otworu formy, a gdy zastygnie do środka dodaje się kakao, pianki marshmallow, by następnie połączyć dwie półkule w całość i taką czekoladową bombkę włożyć do gorącego mleka.