Zbiorowe żywienie stawia gastronomii wiele wyzwań. Jednym z nich jest skuteczne mycie i wyparzanie szkła, naczyń, talerzy i sztućców. Czy można spodziewać się najwyższej jakości mycia zastawy w zmywarkach gastronomicznych? Jakie warunki muszą być spełnione, by uzyskać najlepszy efekt?

Ten tekst przeprowadzi Państwa przez meandry racjonalnego wyboru urządzenia, doboru właściwych środków chemicznych oraz profesjonalnej obsługi i eksploatacji zmywarek gastronomicznych, jak również odpowie na najczęściej zadawane pytania.

Zmywarki gastronomiczne

Żeby odpowiedzieć w pełni na te pytania, należy zrobić jeden krok wstecz, a mianowicie cofnąć się do momentu wyboru konkretnego urządzenia.

Zmywarki gastronomiczne to olbrzymi rynek, na którym przeciętny klient może czuć się zagubiony. Bywają zmywarki uniwersalne, zmywarki do szkła, do bistro, do tac, do garnków czy też do naczyń o dużych gabarytach. Inny podział to: podblatowe, kapturowe, tunelowe. Jedna zmywarko wyparzarka może kosztować trzy tysiące a druga trzydzieści tysięcy.

Żeby dokonać właściwego wyboru, należy odpowiedzieć sobie na wiele pytań:

  • co konkretnie pożądana zmywarko wyparzarka gastronomiczna ma myć,

  • ile cykli w skali doby,

  • na jakiej wysokości jest odpływ wody,

  • jakim napięciem będzie zasilana zmywarka gastronomiczna,

  • jaka jest twardość wody (w przypadku twardej i bardzo twardej wody konieczny jest automatyczny lub półautomatyczny zmiękczacz wody),

  • jakie jest ciśnienie wody w sieci (w przypadku niskiego ciśnienia należy zakupić model z pompą wspomagającą płukanie)

  • gdzie zmywarko wyparzarka gastronomiczna będzie zainstalowana ( ile potrzebuje miejsca w pionie i poziomie)

  • czy w przypadku podblatowych zmywarek gastronomicznych istnieje możliwość ich ustawienia na podstawie - dla ergonomii obsługi,

  • czy pomieszczenie zmywalni jest efektywnie wentylowane.

Jeszcze kilka podstawowych informacji na temat zmywarek gastronomicznych.

Co oznacza, że jedna zmywarka gastronomiczna kosztuje trzy tysiące, druga siedem tysięcy, a trzecia kilkanaście tysięcy? Jeśli poszukiwana jest podblatowa zmywarka gastronomiczna o określonych parametrach, to dlaczego są tak duże rozbieżności w cenie?

  • najtańsza zmywarko-wyparzarka gastronomiczna nie jest droga, dlatego że zamiast wielu miesięcy pracy projekt został wykonany na kolanie, i w efekcie zmywarka działa, ale nie koniecznie dobrze myje,

  • zastosowano najtańsze części, więc ich niska jakość spowoduje wysoką awaryjność,

  • tanie podzespoły takie jak grzałki, silnik, pompy będą generowały duże zużycie prądu, a więc wysokie koszty eksploatacji.

Zmywarki gastronomiczne i dodatkowe czynniki mające istotny wpływ na jakość mycia

Wyzwania stojące przed zmywarką domową to najczęściej jeden cykl mycia na dzień, trwający 2-3 godziny. Tym czasem zmywarko-wyparzarka gastronomiczna jest w stanie skutecznie wykonać kilkadziesiąt cykli trwających trzy minuty. Tak wysokim wymaganiom może sprostać profesjonalna maszyna, a dodatkowo muszą być spełnione konkretne warunki.

Dobrze dobrana zmywarka gastronomiczna to połowa sukcesu, żeby jednak poziom mycia był zadowalający, jest niezbędne, żeby płyn do zmywarek gastronomicznych uwzględniał twardość wody. Płyn do zmywarek gastronomicznych to jedno, a drugie to nabłyszczacz. Oba – dobrze dobrane – zwiększają szanse na dobrą jakość mycia zmywarek gastronomicznych.

Twardość wody a parametry płynów do zmywarek gastronomicznych

Jest bardzo istotne, żeby określić twardość wody i na podstawie wyniku pomiaru dobrać płyn myjący i nabłyszczacz.

Twarda woda oznacza, że zawiera dużą ilość minerałów, które po wysuszeniu naczyń, szkła odkładają się na powierzchniach w postaci nalotu czy zacieków. Żeby tego uniknąć, środki myjące zostały wyposażone w specjalne dodatki, niwelujące ten niepożądany efekt. Jednak w przypadku bardzo twardej wody może się okazać, że dodatkowo należy zamontować zmiękczacz wody. Będzie to miało pozytywny wpływ na jakość mycia oraz wydłużoną bezawaryjność i żywotność jaką będzie się cieszyła Państwa zmywarko – wyparzarka gastronomiczna.

Przykłady środków do zmywarek gastronomicznych:

  1. Twarda woda.

  1. Średnio twarda woda.

  • LLV 200 – płyn myjący,

  • L – 30 – nabłyszczacz.

  1. Woda miękka.

Czynniki mające wpływ na cenę środków chemicznych

Wpływ na jakość i cenę preparatów do zmywarek ma kilka czynników. Dodatkowe związki chemiczne zawarte w środkach do twardej wody dosyć wydatnie podnoszą koszt produkcji.

Jest jeszcze jeden istotny aspekt, na który trzeba zwrócić uwagę, a mianowicie stężenie robocze płynu myjącego. Najtańsze płyny myjące myją dopiero w stężeniu roboczym 4 – 8g/ 1L wody. Dobre płyny myją bardzo dobrze już w stężeniu roboczym 1 – 2 lub 1 – 3g/1L wody. Takie widełki: 1-2, 1-3g/1L wynikają z twardości wody. Wynik pomiaru twardości wody określi trafnie wymagane stężenie robocze płynu myjącego niezbędne do skutecznego mycia naczyń.

Zakupując zmywarki gastronomiczne najlepszym rozwiązaniem jest wezwanie na oględziny specjalistycznej firmy, która pomoże dobrać Państwu sprzęt adekwatny do potrzeb, warunków miejscowych, profesjonalną chemię i zapewni szkolenie personelu oraz nadzór w trakcie eksploatacji zmywarek gastronomicznych.

Do wysokiej jakości mycia zmywarka gastronomiczna musi stanowić jakość sama w sobie, mieć odpowiednio dobrane, dobrej klasy środki chemiczne uwzględniające parametry wody; jednak to nie wszystko bo czynnik ludzki może zniweczyć wcześniejsze zabiegi.

Instrukcja obsługi i eksploatacji zmywarek gastronomicznych

  1. Czynności przed napełnieniem komory zmywarki roztworem wody i płynu myjącego.

  • umieścić spustowy korek przelotowy w odpływie,
  • odkręcić zawór wody,
  • włączyć zasilanie,
  • sprawdzić drożność dysz ramion myjących: górnych i dolnych,
  • sprawdzić stan płynów (końcówka wężyka z obciążeniem musi być poniżej poziomu płynu; przesuwanie bidonów na przykład w trakcie mycia podłogi, często skutkuje podciągnięciem wężyka i w efekcie zamiast płynu, dozowniki zaciągają powietrze, co grozi ich uszkodzeniem, a po drugie mycie czy płukanie odbędzie się samą wodą).

  1. Napełnianie roztworem wody i płynu myjącego komory zmywarki – gotowość do mycia zmywarka zasygnalizuje świecącą lub gasnącą diodą ( w zależności od modelu zmywarki) po nagrzaniu roztworu myjącego w komorze i roztworu płuczącego w bojlerze.

  1. Przygotowanie naczyń do załadunku do koszy – resztkowanie ciśnieniem wody lub mechaniczne bez użycia detergentu.

4. Załadunek do koszy konkretnych naczyń zgodnie z przeznaczeniem koszy - zalecaną ilością naczyń (przeładowanie koszy będzie miało negatywny wpływ na jakość mycia i płukania)

  • szkło, kubki, filiżanki itp. kosz z grubą siatką dna (drobna siatka to kosz do sztućców),

  • talerze - kosz ze wspornikami (załadunek talerzy tylko tyle ile przegródek),

  • sztućce – kosz z drobną siatką – łyżki wypukłością ku górze,

  • w małym koszyku do mycia sztućców w pozycji pionowej – sztućce uchwytem w dół.

  1. Mycie, płukanie i wyparzanie po użyciu przycisku „start”.

  • proces mycia odbywa się roztworem znajdującym się w komorze zmywarki: płyn myjący + woda,

  • płukanie odbywa się gorącym (85 stopni) roztworem wody i nabłyszczacza z bojlera i jest dodatkowy płynem wprowadzanym ramionami płuczącymi do komory myjącej,

  • odprowadzanie do kanalizacji nadmiaru płynów odbywa się poprzez korek przelotowy (ok.2L po każdym cyklu) – w ten sposób zachodzi częściowa wymiana roztworu myjącego w komorze.

  1. Koniec cyklu mycia i płukania.

  • opróżnianie zmywarki bezpośrednio po zakończonym cyklu - proces skutecznego suszenia naczyń może odbywać się tylko poza zmywarką, dopóki dopóty wymyte naczynia są mocno nagrzane i mają gdzie odparować,

  • krótki proces suszenia naczyń - to brak zacieków bez konieczności polerowania,

  • polerowanie ścierką - to nanoszenie chorobotwórczych patogenów na powierzchnie mające bezpośredni kontakt z żywnością,

  • pryzmowanie talerzy – wyłącznie po całkowitym odparowaniu i wyschnięciu – pośpiech spowoduje, że wilgoć między talerzami pozostanie na długo, stanowiąc świetną pożywkę dla drobnoustrojów i form przetrwalnikowych.

  1. Wyłączanie zmywarki.

  • opróżnianie komory zmywarki – wyjęty korek odstawić w widocznym, umówionym miejscu,

  • suszenie komory – pozostawić na noc otwarte drzwi komory,

  • zamknąć zawór dopływu wody,

  • odłączyć zasilanie,

  • przetrzeć podłogę do sucha.

  1. Wymiana opróżnionych bidonów na pełne.

  • ochrona oczu i skóry – odkręcić nakrętkę z pełnego bidonu, dopiero po wstawieniu go w miejsce docelowe – uchroni to przed możliwym „chlupnięciem”,
  • podwójna wymiana (detergent i nabłyszczacz) – zawsze najpierw jeden specyfik a po zakończeniu – drugi,
  • przekładanie końcówki wężyka z nakrętką i ciężarkiem do nowego bidonu – odkręcić nakrętkę bez szarpania wężykiem, i przełożyć z ciężarkiem do pełnego bidonu,
  • przelewanie resztek płynu z bidonu do nowego bidonu - możliwe tylko wtedy, gdy stary płyn jest identyczny i nieprzeterminowany.

  1. Odkamienianie zmywarki preparatem L – 50.

By zapobiegać tworzeniu się kamienia i biofilmu na grzałce i w komorze należy systematycznie przeprowadzać odkamienianie.

  • odkamienianie elementów zmywarki – sporządzić 5- 8% roztwór w komorze zmywarki i włączyć cykl mycia, po 2-3 cyklach - ewentualnie wzmocnić stężenie roztworu,

  • płukanie po odkamienianiu elementów zmywarki – dwukrotnie opróżnić i napełnić zmywarkę, za każdym razem uruchamiając cykl mycia „start”.

Trudno wyczerpać temat w tak krótkim tekście. Dlatego na koniec zaproponujemy Państwu, pytania i odpowiedzi najczęściej zadawane.

Jaki płyn do zmywarki gastronomicznej

Skuteczny. A skuteczny płyn myjący i nabłyszczacz skutecznie myją naczynia bez konieczności wstępnego mycia detergentem, oraz wysychają bez zacieków.

Czy muszę myć gąbką i ludwikiem zaschnięte talerze przed wsadzeniem do wyparzarki

Żeby uzyskać najlepszy efekt mycia talerzy w zmywarce gastronomicznej, należy je myć maszynowo bezpośrednio po dotarciu na zmywalnię. Jeśli jednak przytrafią się talerze z poprzedniego dnia należy je wymoczyć, najlepiej w środku bez zawartości mydła gdyż źle spłukane, spowoduje nadmierne pienienie, i wyciek piany ze zmywarki. Optymalnym rozwiązaniem jest proszek o nazwie TP. Nie wymaga spłukiwania, świetnie podnosi jakość mycia szczególnie sztućców.

Dużo myjemy, aż w końcu cieknie piana na podłogę. Nie wiemy dlaczego?

Należy sobie uświadomić, że profesjonalne płyny, na których pracuje zmywarka gastronomiczna, mają tendencje do pienienia się w obniżonych temperaturach. Jeśli zmywarka nie nadąża nagrzać roztworu wody i nabłyszczacza w bojlerze z powodu mycia cykl za cyklem to skutkuje to nadmiernym pienieniem (dotyczy to w szczególności zmywarek zasilanych 230V. Przy dużej częstotliwości mycia lepiej sprawdzi się mocniejsza zmywarka zasilana napięciem 400V). Dysponując słabszą zmywarką, należy jej po kilku cyklach dać chwilę wytchnienia na dogrzanie roztworów.

Nasza zmywarka nie myje dobrze. Koleżanka powiedziała, że to wyparzarka.

Wyparzarka, a właściwie wyparzacz, to urządzenie posiadające grzałkę i nic więcej. Jego zadaniem jest wyparzenie wkładu wymytych ręcznie naczyń. Zmywarka gastronomiczna posiada silnik, pompy, ramiona myjące i płuczące, oraz zaciąga płyn myjący i nabłyszczacz. Zmywarka która działa a „nie myje dobrze”, wymaga prawdopodobnie wizyty serwisu firmy oferującej szeroką paletę środków chemicznych do zmywarek gastronomicznych. Taka firma zadba o optymalny dobór środków do mycia, przeszkoli personel i będzie dbała o właściwą eksploatację urządzenia wraz z serwisem zmywarki.

Czym myć zmywarkę w środku

Już jest dobrze, kiedy ktoś ma świadomość o konieczności mycia zmywarki. Zmywarki gastronomiczne rzeczywiście wymagają systematycznego mycia i odkamieniania. Powodem są

osady wapienne i nie spłukane mydliny na grzałkach, dyszach, w szczelinach i na ściankach. Jak wymyć zmywarkę? Wystarczy zastosować odpowiednie, skuteczne środki czyszczące. Specyfik, który sprawdzi się do takich zadań, to L- 50.

Chętnie odpowiemy na kolejne pytania

wojciech@hybryda-gastro.pl

tel.731939393