Wysokiej jakości piece konwekcyjno parowe, które pozwalają na przygotowywanie mnóstwa potraw w tym samym czasie z zachowaniem ich jakości. Zapraszamy.
W nowoczesnych lokalach gastronomicznych stawia się na innowacyjne rozwiązania, zastępując stare sprzęty nowymi, które zwracają uwagę zaawansowaniem technologicznym. Do takich zalicza się piece konwekcyjno parowe do gastronomii, które stanowią bardziej rozwiniętą wersję używanych dotychczas pieców konwekcyjnych. Niewątpliwą zaletą tego rodzaju urządzeń jest bardzo szerokie zastosowanie. Z ich pomocą można przyrządzać wiele dań, które stać będą na naprawdę bardzo wysokim poziomie. Zobaczmy jak działają piece konwekcyjno parowe, a także co dokładnie zyskamy, wprowadzając je do swojej restauracji.
Co to są piece konwekcyjno parowe?
Pierwszy piec konwekcyjny profesjonalna gastronomia miała już w pierwszej połowie XX wieku. Od tamtego czasu upłynęło wiele lat, a urządzenia te zostały mocno unowocześnione. Wraz z tym, jak rozwijano technologię, tradycyjne piece konwekcyjne zostały wyposażone w funkcję naparowywania. W efekcie powstały znane i wykorzystywane dzisiaj bardzo chętnie piece konwekcyjno parowe, których działanie bardzo zbliżone jest do pieców elektrycznych. Zwracają one uwagę wykorzystaniem wielu technologii, co przekłada się na ogromne możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie jedzenia. Warto pamiętać, że urządzenia te są cały czas dopracowywane i unowocześniane tak, aby dawały jeszcze większe pole do popisu dla kucharzy. Dzisiaj wielu szefów kuchni nie wyobraża sobie swojej pracy bez pieca konwekcyjno parowego.
Jak można wykorzystać piec konwekcyjno parowy?
Piec konwekcyjno parowy to możliwość:
-
tradycyjnego pieczenia;
-
pieczenia z wykorzystaniem pary wodnej;
-
gotowania;
-
smażenia;
-
blanszowania;
-
grillowania;
-
wędzenia.
Stawiając na jego urządzenie, zyskujemy więc szereg możliwości przygotowywania rozmaitych posiłków. Po taki nowoczesny piec sięgnąć można wówczas, gdy przyrządzić chcemy zarówno mięso, jak i ryby oraz owoce morza. Sprawdzi się on też w przypadku warzyw. Z powodzeniem można go wykorzystać nawet wtedy, kiedy obróbce planujemy poddać warzywa delikatne. Nowoczesny piec konwekcyjny pozwala też na szybkie i pozbawione problemów przygotowywanie kasz, ryżu i zbóż.
Piec konwekcyjno parowy działanie
Piece konwekcyjno parowe gastronomiczne opierają się na naprawdę prostej zasadzie działania. Specjalne wentylatory wtłaczają gorące powietrze do komory. To właśnie one sprawiają, że zaczyna się ono poruszać w sposób poziomy. Następnie powietrze przenoszone jest do filtrów oczyszczających. Dzięki temu usunięte zostają wszystkie drobinki tłuszczu. Dopiero wówczas powietrze może z powrotem trafić do wentylatorów. Zastosowanie poziomem cyrkulacji powietrza sprawia, że nie dochodzi do mieszania się zapachów między potrawami. Jednocześnie temperatura w całym piecu jest rozłożona w sposób równomierny. Proces naparowania wiąże się z kolei z dodatkiem pary wodnej. Dzięki temu obróbka termiczna odbywa się szybciej, a potrawy są skutecznie chronione przed wysychaniem. To właśnie dlatego dania przyrządzane w piecach konwekcyjno parowych są niezwykle soczyste, pełne aromatu i naprawdę bardzo smaczne.
Ile kosztują piece konwekcyjno parowe?
Piec konwekcyjno parowy mający bardzo skuteczne działanie to także dobra cena. Decydując się na zakup takiego profesjonalnego urządzenia, trzeba oczywiście liczyć się z niemałym wydatkiem. Należy jednak pamiętać, że cena odzwierciedla możliwości, jakie daje nam piec. Kupując tylko jedno urządzenie, zyskujemy możliwość przygotowywania potraw w różny sposób. Do tego dania nie są wyschnięte – zachowują wilgotność na najwyższym poziomie, co istotnie przekłada się na ich smak. Z całą pewnością można więc stwierdzić, że piece konwekcyjno parowe gastronomiczne to rozwiązanie odpowiednie dla najbardziej wymagających restauratorów. Godne uwagi są szczególnie piece konwekcyjno parowe Fagor. Szeroki wybór modeli sprawia, że każdy zajmujący się prowadzeniem restauracji bądź innego lokalu świadczącego usługi gastronomiczne znajdzie piec odpowiedni dla siebie.
Jak wybrać piec konwekcyjno parowy?
Jak już wspomnieliśmy, wybór pieców konwekcyjno parowych nie jest mały. Oznacza to, że wiele osób może mieć poważny problem z dokonaniem wyboru. Decydując się na zakup takiego urządzenia, warto zastanowić się przede wszystkim nad wielkością. Im większy piec, tym więcej dań w tym samym czasie w nim przygotować. Jeśli prowadzimy niewielką restaurację, nie trzeba kupować od razu największego pieca, którego możliwości i tak nie wykorzystamy. Jeżeli jednak zajmujemy się organizacją dużych przyjęć weselnych, warto rozważyć urządzenie naprawdę duże, w którym w tym samym czasie przygotujemy znacznie więcej potraw. Tym, co należy uwzględniać jako ostatnie jest zawsze cena. Odzwierciedla ona bowiem możliwości pieca. Warto stawiać na piece renomowanych marek. Doświadczeni i cieszący się doskonałą opinią producenci dbają o to, aby ich piece sprawdzały się świetnie i były niezawodne.
Jakie zalety mają piece konwekcyjno parowe gastronomiczne?
Za największą zaletę uważa się oczywiście możliwość przygotowywania kilku potraw w tym samym czasie. Co ważne, dania nie wpływają na siebie wzajemnie. Nie zmieniają swojego smaku. Szeroki wachlarz zastosowań – począwszy od gotowania, a na wędzeniu kończąc – sprawia, że kucharz ma naprawdę ogromne możliwości. Nowoczesne piece konwekcyjne wyposażone są w szereg udogodnień, co znacznie ułatwia pracę w restauracji. Do tego dochodzi energooszczędność, która ma – zwłaszcza w dobie rosnących cen energii elektrycznej – ogromne znaczenie.
Współczesna gastronomia w niczym nie przypomina tej sprzed kilkudziesięciu lat. Nowoczesne urządzenia znacznie ułatwiają pracę kucharzy, czyniąc ją również dużo szybszą. Piece konwekcyjno parowe gastronomiczne to rozwiązanie idealne dla tych wszystkich lokali gastronomicznych, w których liczy się smak potraw, ich jakość, a także tempo i wygoda pracy personelu. Stawiając na innowacyjny piec konwekcyjno parowy, można być pewnym, że zarówno pracownicy, jak i klienci dostają to, co najlepsze.