Co to jest zmywarka kapturowa? Na czym polega jej działanie? Co może zyskać lokal, w którym znajduje się takie urządzenie? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Trudno wyobrazić sobie profesjonalny lokal gastronomiczny bez odpowiedniego sprzętu. Urządzenia pozwalające na obróbkę termiczną oraz różnego rodzaju chłodziarki i zamrażarki to jednak nie wszystko. Naczynia, w których przygotowywane są dania i w których serwowane są one klientom trzeba regularnie zmywać. Robienie tego ręcznie to ogromne wyzwanie i przede wszystkim duża strata czasu. To również często konieczność zatrudnienia dodatkowego pracownika, który miałby zajmować się tylko tym. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem okazuje się być skorzystanie z urządzenia, jakim jest zmywarka kapturowa. Co to jest zmywarka kapturowa? Na czym polega jej działanie? Co może zyskać lokal, w którym znajduje się takie urządzenie? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Co to jest zmywarka kapturowa?

Zmywarka kapturowa to nic innego, jak profesjonalna zmywarka stworzona z myślą o lokalach gastronomicznych. Skonstruowana jest tak, aby można było używać ją do mycia naczyń każdego typu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać ją do mycia tac, garnków, różnego rodzaju pojemników, a także zastawy stołowej. Po zmywarki kapturowe sięgają najczęściej duże i średnie lokale gastronomiczne, w których ilość rzeczy do umycia jest naprawdę duża. Niewątpliwym atutem zmywarki kapturowej jest możliwość mycia w tym samym czasie wielu naczyń, co gwarantuje oszczędność czasu. Dzięki takiej profesjonalnej zmywarce można bez trudu utrzymać w czystości wszystkie wykorzystywane w lokalu naczynia, nie obawiając się przy tym o to, że poziom ich higieny będzie niewystarczający.

Jak działa zmywarka kapturowa?

Zmywarki kapturowe charakteryzują się znacznymi rozmiarami, co sprawia, że w tym samym czasie można umyć dużą ilość naczyń. Zbudowane są tak, aby zarówno wkładanie, jak i wyjmowanie talerzy, kubków, patelni i garnków było maksymalnie uproszczone. Są to urządzenia wyposażone w specjalne kosze, w których umieszcza się wymagające umycia naczynia. Zastosowanie więcej niż jednego kosza sprawia, że podczas mycia jednej tury naczyń umieszczonych w jednym koszu możliwe jest napełnianie drugiego kosza. Warto pamiętać, że naczynia wkłada się z jednej strony, a wyjmuje z drugiej. W efekcie nie trzeba czekać aż urządzenie zakończy cykl pracy, aby włączyć je ponownie. Znacznie usprawnia to działanie lokalu gastronomicznego, zwiększając również jego możliwości. Plusem tego rodzaju urządzeń jest naprawdę niewielkie zużycie zarówno wody, jak i środka myjącego, co oznacza niemałe oszczędności. Są to urządzenia przyjazne środowisku, które warto wprowadzić do swojego lokalu.

Jakie cechy zmywarek kapturowych zasługują na uwagę?

Kiedy wiemy już, jak działa zmywarka kapturowa, warto zastanowić się nad tym, jakie cechy tych urządzeń zasługują na uwagę. Wspomnieliśmy, że pozwalają one na umycie dużej ilości naczyń. Nie nadmieniliśmy jednak, że urządzenia te charakteryzują się dużą mocą. W efekcie są bardzo wydajne. W krótkim czasie doskonale radzą sobie z nawet intensywnymi zabrudzeniami. Dostępne są zmywarki kapturowe wyposażone w funkcję wyparzania naczyń. Proces ten odbywa się w temperaturze 90 stopni. W efekcie urządzenia te doskonale radzą sobie z eliminacją bakterii. Lokal, w którym stosowana jest zmywarka kapturowa, dba o higienę i nie musi obawiać się kontroli z Sanepidu. Zmywarki kapturowe nie nastręczają też żadnych problemów, jeśli chodzi o obsługę. Wprowadzenie ich do lokalu nie wiąże się z koniecznością profesjonalnego przeszkolenia pracowników. Wystarczy krótkie zapoznanie się z instrukcją, aby z urządzeniem poradził sobie każdy. Godna polecenia jest między innymi zmywarka kapturowa Hobart AM 900.

Jakie są opinie na temat zmywarek kapturowych?

Opinie o zmywarce kapturowej są naprawdę bardzo dobre. Właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych, w których wykorzystywane jest to urządzenie, podkreślają, że gwarantuje ona sprawność pracy bez niepotrzebnych przerw. Co ważne, utrzymanie takiej zmywarki nie jest drogie. Jak już wspomnieliśmy, w czasie pracy nie zużywa ona ani wiele wody, ani środka myjącego, co sprawia, że nie generuje dużych kosztów. Jest to cecha, którą szczególnie cenią właściciele lokali gastronomicznych. W wielu opiniach dotyczących zmywarek kapturowych poruszana jest kwestia ich trwałości. W zdecydowanej większości są to urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej. To właśnie dzięki temu są odporne na upływający czas. Nawet po wielu miesiącach od zakupu i intensywnym użytkowaniu wyglądają tak, jakby były nowe. Tym samym każdy właściciel lokalu, który zdecyduje się na używanie zmywarki kapturowej, nie musi obawiać się tego, że szybko będzie niezbędna jej wymiana na nową. Przykładem solidnej zmywarki kapturowej jest zmywarka kapturowa do naczyń Fagor CO-110 DD.

Ile kosztuje zmywarka kapturowa?

Cena zmywarki kapturowej to kolejne zagadnienie interesujące właścicieli lokali gastronomicznych szukających profesjonalnej, wydajnej i niezawodnej zmywarki. Oczywiście zakup takiej zmywarki to niemała inwestycja, ale trzeba pamiętać, że naprawdę się ona opłaca. Wydane pieniądze nie idą na marne. Gwarantują płynne zmywanie brudnych naczyń przy jednoczesnym niewielkim zużyciu wody i środków myjących. Należy przy tym zdać sobie sprawę z tego, że w większości lokali zwykłe domowe zmywarki kompletnie się nie sprawdzą. Są zbyt mało pojemne i zużywają zbyt dużo wody.

Zmywarka kapturowa to nowoczesne urządzenie, które doskonale sprawdza się w przypadku lokali gastronomicznych. Dostępne opinie o zmywarce kapturowej jasno wskazują, warto wprowadzić ją do własnej restauracji, baru, pizzerii czy kawiarni. Jest wydajna, niezawodna, wyjątkowo trwała. Szeroki wybór modeli sprawia, że każdy restaurator znajdzie ten odpowiedni dla swojego lokalu.