Profesjonalne i trwałe szafy chłodnicze gastronomiczne, które przedłużają trwałość żywności, zapewniając jej odpowiednie warunki przechowywania. Zapraszamy!

Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego są szafy chłodnicze gastronomiczne. To właśnie dzięki nim można utrzymać wykorzystywane w kuchni produkty w świeżości. Przekłada się to na jakość serwowanych potraw, a także bezpieczeństwo klientów. Odpowiednio niska temperatura przedłuża bowiem trwałość żywności. Dobrej jakości chłodziarka zmniejsza również istotnie straty produktów. Obecnie w sprzedaży dostępne są urządzenia chłodzące, które mocno się między sobą różnią. W efekcie wielu właścicieli i managerów restauracji może mieć problem z wyborem odpowiedniego modelu.

Szafa chłodnicza gastronomiczna – co to?

Jest to profesjonalne urządzenie, które zostało zaprojektowane tak, aby zapewniało odpowiednie warunki termiczne dla żywności. W chłodziarkach – jak sama ich nazwa wskazuje – panuje chłodna temperatura, co przekłada się na dłuższą przydatność do spożycia różnego rodzaju produktów spożywczych. Warto pamiętać, że dzisiaj dostępne są modele, które sprawdzą się nie tylko na kuchennym zapleczu. Nie brakuje chłodziarek idealnie sprawdzają się jako sposób na zaprezentowanie oferowanych produktów. Wyposażone są one w przeszklone drzwi i witryny. Spotkać można je w sklepach mięsnych, cukierniach, w miejscach, w których prowadzona jest sprzedaż sera.

Szafa chłodnicza do gastronomii – co brać pod uwagę przy wyborze?

Wybierając szafy chłodnicze, należy kierować się przede wszystkim przeznaczeniem urządzenia. Zupełnie czego innego oczekujemy bowiem od niewielkiej chłodziarki, w której za barem mają znajdować się butelki, a inne wymagania stawiamy przed urządzeniem, w którym w kuchennej restauracji zamierzamy przechowywać mięso. Wydajność i funkcjonalność to jedne z ważniejszych kryteriów, które muszą spełnić szafy chłodnicze gastronomiczne wykorzystywane w dużych lokalach gastronomicznych. Tym, na co należy zwrócić szczególną uwagę jest zakres temperatur. Musi on być zgodny z zaleceniami dotyczącymi rodzaju żywności, który planujemy w danej chłodziarce przechowywać. Generalnie jednak zasada jest prosta: im większy zakres temperatur, tym oczywiście lepiej. Takie chłodziarki są bowiem zdecydowanie bardziej uniwersalne.

Jaki czynnik chłodzący może mieć szafa chłodnicza do gastronomii?

W dostępnych dzisiaj na rynku chłodziarkach stosowane są różne rodzaje chłodziwa, czyli czynnika chłodzącego. Jest to gaz, który skrapla się i paruje, co wiąże się ze zmianami jego temperatury. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnego kompresora. Najbardziej popularnymi czynnikami chłodzącymi, które obecnie wykorzystywane są najczęściej, są freony dzielące się na dwie grupy:

  • HCFC;

  • HFC.

Te pierwsze zostały wycofane przez Unię Europejską i obecnie na terenie państw członkowskich UE nie są stosowane. Te drugie to czynniki proekologiczne. Ich stosowanie w żaden sposób nie przyczynia się do niszczenia warstwy ozonowej. Ich właściwości są jednak bardzo podobne do zakazanych chłodziw. Są tak samo wydajne, a tym samym sprawdzają się równie dobrze.

Ile kosztuje szafa chłodnicza do gastronomii?

Wielu zwłaszcza początkujących restauratorów bardzo mocno martwi się cenami niezbędnego sprzętu. Chłodziarki nie są wyjątkiem. Oczywiście – podobnie jak inne urządzenia wykorzystywane w gastronomii – nie są tanie. Trzeba jednak pamiętać, że prowadzenie bez nich kuchni jest po prostu niemożliwe. Co więcej, dzięki profesjonalnym chłodziarkom żywność ma większą trwałość i przez dłuższy czas może być podawana gościom. Aby jednak nie przepłacić, warto postawić na szafę chłodniczą od renomowanego, cieszącego się doskonałą opinią dostawcy. Wówczas można być pewnym, że cena została ustalona rzetelnie i w żaden sposób nie jest zawyżona.

Z jakiego materiału powinny być wykonane szafy chłodnicze?

Najlepiej wybierać chłodziarki ze stali nierdzewnej. Jest to niezwykle wytrzymały materiał, którego zastosowanie jest gwarancją tego, że szafa chłodnicza posłuży naprawdę bardzo długo. Jego plusem jest także to, że można go z łatwością wyczyścić. Modelem wykonanym właśnie ze stali nierdzewnej, który zasługuje na polecenie jest szafa chłodnicza FAGOR CUP-11G ze stali nierdzewnej. W przypadku tego urządzenia nawet nogi zostały wykonane ze stali nierdzewnej, co jest niewątpliwym atutem. Dostępne są także modele, których obudowa została wykonana ze zwykłej stali, a następnie pomalowana proszkowo. Trzeba jednak pamiętać, że takie chłodziarki nie są tak trwałe. Decydując się na ich zakup, należy liczyć się z tym, że znacznie szybciej trzeba będzie wymienić je na nowe. Szafa chłodnicza ze stali nierdzewnej to bez wątpienia najlepsze, na co można postawić.

Szafa chłodnicza do gastronomii – jak ustalić jej rozmiar?

Chłodziarka to urządzenie naprawdę duże. Warto jednak pamiętać, że w sprzedaży dostępne są modele o różnej pojemności. Podczas zakupu należy więc zastanowić się, jak duża szafa chłodnicza sprawdzi się w przypadku prowadzonego przez nas lokalu. Nie można zapominać także o tym, że urządzenie musi się zmieścić w miejscu, które na nie przeznaczyliśmy. Chcąc dobrać rozmiar chłodziarki, należy uwzględnić:

  • wymiary wewnętrzne;

  • wymiary zewnętrzne.

Te pierwsze mówią o tym ile produktów zmieści się w chłodziarce, te drugie dostarczają natomiast informacji na temat tego, ile zajmie ona przestrzeni. Zawsze warto sprawdzić także, jak kształtuje się pojemność brutto oraz netto. Ta brutto mówi o objętości komory chłodniczej, wyrażając ją w litrach. Z kolei ta netto wskazuje ta objętość po odliczeniu miejsca zajmowanego przez półki i inne elementy znajdujące się w chłodziarce.

Profesjonalne chłodziarki to urządzenia, bez których trudno wyobrazić sobie współczesną gastronomię. Restauracja, bar, food truck, catering dietetyczny– wszystkie te miejsca muszą być wyposażone w odpowiednie urządzenie chłodzące. Wybór chłodziarek jest dzisiaj tak duży, że każdy bez trudu znajdzie model odpowiedni do swojego lokalu gastronomicznego.