Odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące profesjonalnej higieny i dezynfekcji.

Czym różnią się  środki do dezynfekcji od profesjonalnych środków do dezynfekcji?

Wszyscy pamiętamy jaka luka w dostawach dezynfekcji, powstała po ogłoszeniu pandemii. Ponad rok temu na mocy znowelizowanych na czas epidemii przepisów, powstała rzesza nowych firm, produkujących środki do dezynfekcji.  Dzięki tym przepisom ich produkty mogą mieć skład i działanie – deklaratywne. Są to głównie mieszanki etanolu z wodą. Za takim rozwiązaniem przemawiała dostępność surowca, ekonomia i prostota produkcji.

Profesjonalne środki do dezynfekcji to wynik wieloletniej pracy naukowców. Ich skuteczność jest potwierdzona przez niezależne laboratoria normami biobójczymi. Na przykład EN 13697 oznacza aktywność wobec drożdżaków. Kolejna różnica to dokumentacja. Profesjonalne środki do dezynfekcji posiadają:

  • opis (specyfikację)
  • kartę charakterystyki
  • pozwolenie na obrót środkiem biobójczym

Jaka jest różnica między środkiem do dezynfekcji  a środkiem do mycia i dezynfekcji ?

Środek do dezynfekcji by był w pełni skuteczny, wymaga uprzedniego usunięcia zabrudzeń z powierzchni. Po wymyciu detergentem należy go spłukać z powierzchni mających kontakt z żywnością, a następnie osuszyć. Po tych czynnościach można przystąpić do nakładania dezynfektanta za pomocą sprayu, czystej szmatki lub mopa.

Środek do mycia i dezynfekcji to dwa w jednym. Proces mycia i dezynfekcji zachodzi poprzez przecieranie powierzchni ścierką lub mopem. To na co trzeba zwrócić uwagę, to czas ekspozycji preparatu (w przypadku dużej cyrkulacji powietrza należy stosować ścierkę lub mop o dużej wilgotności). Taki środek o podwójnym działaniu może występować w formie koncentratu lub jako gotowy do użycia.

Czym powinny się cechować środki zapewniające najwyższy poziom ochrony antywirusowej?

Najistotniejszym elementem jest potwierdzone działanie na wirusy osłonkowe, w tym coronavirusa. O aktywności antywirusowej informuje norma EN 14476. Najnowsza norma EN- 16777 informuje, że skuteczność danego środka antywirusowego została przetestowana w warunkach brudnych (takich jak na oddziale covid-19).

W praktyce oznacza to, że na przykład trudno dostępne powierzchnie wystarczy spryskać preparatem takim jak Sod 390 PAE, by zapewnić skuteczność dezynfekcji wysokiego stopnia.

(patrz poprzednia odpowiedź)

Jakie związki chemiczne są stosowane w produkcji środków do dezynfekcji?

  • związki fenolu
  • związki chloru
  • aldehydy
  • kwas nadoctowy
  • nadtlenek wodoru
  • alkohole (etylowy, izopropylowy)
  • czwartorzędowe związki amoniowe

Jakie czynniki mają wpływ na skuteczność dezynfekcji?

  • rodzaj dezynfektanta lub ich kombinacji
  • jakość surowców użytych do produkcji preparatu
  • technika procesu dezynfekcji
  • twardość wody
  • czas działania
  • stężenie środka dezynfekcyjnego
  • temperatura i wilgotność
  • podwyższone lub obniżone pH
  • trwałość roztworu po rozcieńczeniu
  • obecność substancji organicznych na dezynfekowanych powierzchniach – biofilm i białka

Czym różnią się między sobą mydła lub płyny do mycia rąk w kontekście profilaktyki antycovidowej?

  • zwykłe mydło – sanityzacja ( spłukiwanie większości drobnoustrojów)
  • mydło dezynfekcyjne – dezynfekcja (zabijanie wszystkich mikroorganizmów z wyjątkiem „wirusów powolnych”)
  • mydło antywirusowe – dezynfekcja wysokiego stopnia (zabijanie wszelkich patogenów ożywionych i nieożywionych z wyjątkiem niektórych form przetrwalnikowych - spory)

Jak i dlaczego zmieniły się przepisy dotyczące produkcji środków do dezynfekcji?

Ponad rok temu WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ogłosiła Pandemię Covid-19, a w ślad za tym zalecenie liberalizacji przepisów dotyczących pozwoleń na produkcję i dystrybucję środków do dezynfekcji. Jak słusznie się spodziewano, zapotrzebowanie na środki do dezynfekcji wzrosło o tysiące procent.

Tę wyrwę należało zasypać jak najszybciej i czymkolwiek. Dzięki nowym przepisom w krótkim czasie powstało półtora tysiąca firm butelkujących i sprzedających etanol z wodą. Brak jakiejkolwiek kontroli tej działalności spowodował, że nie wszystkie produkty są godne polecenia.

Obecnie w dalszym ciągu obowiązują uproszczone przepisy dotyczące produkcji najprostszych i najtańszych środków do dezynfekcji.

Jaki środek zapewni optymalne bezpieczeństwo mikrobiologiczne poza domem lub w podróży?

Takim uniwersalnym środkiem są  chusteczki do czyszczenia i dezynfekcji chirurgicznej. Można je bezpiecznie stosować na wrażliwych powierzchniach:

  • szkło akrylowe
  • skóra, skaj, guma
  • tworzywa sztuczne
  • powierzchnie lakierowane i inne

Niezastąpione w czyszczeniu i dezynfekcji:

  • okulary, etui, torebka, klucze
  • pilot, smartfon, laptop
  • elementy chwytne w samochodzie
  • deska klozetowa, kran, włącznik
  • sąsiednie powierzchnie dotykowe w pociągu, autokarze lub samolocie
  • dłonie
  • i inne

Dlaczego środek myjąco - dezynfekcyjny wymaga spłukania z powierzchni mającej bezpośredni kontakt z żywnością?

Taki preparat zawiera dezynfektant i detergent. Powierzchnię należy spłukać z powodu detergentu, podobnie jak po użyciu płynu do mycia naczyń. W jednym przypadku spłukiwanie jest zbędne. Mianowicie po dezynfekcji alkoholowej. Jednak wcześniej należy tę powierzchnię wymyć samym detergentem, następnie spłukać i osuszyć.  

Dlaczego roztwór myjąco - dezynfekujący (koncentrat +woda) powinien być wykorzystany w tym samym dniu?

Parametry wody użytej do rozcieńczenia, mogą negatywnie wpłynąć na stabilność roztworu. To z kolei może spowodować obniżoną skuteczność dezynfekcji.

Kiedy o produkcie można powiedzieć, że jest ekologiczny?

Ekologiczne środki czystości to produkty naturalnego pochodzenia bez EDTA, Chloru, Fosforanów i innych szkodliwych substancji. Produkty te są wyróżnione europejskim certyfikatem Ecolabel, widocznym na etykiecie.