Profesjonalna, perfekcyjnie wykonana i wyjątkowo trwała szatkownica do warzyw gastronomiczna dająca duże możliwości krojenia. Zapraszamy do poznania oferty!
Trudno znaleźć lokal gastronomiczny, w którym w ogóle nie wykorzystuje się warzyw. Nawet jeśli nie przygotowuje się z nich dań głównych, to często występują w roli pysznych i aromatycznych sałatek, które urozmaicają potrawę. Krojenie warzyw to czynność żmudna, która zajmuje naprawdę wiele czasu. Tym samym wyłącza odpowiedzialnego za nią pracownika z wykonywania innych zadań, co w gastronomii może być kłopotliwe. Na szczęście dzisiaj dostępna jest profesjonalna szatkownica do warzyw dla gastronomii. Dzięki niej czas przygotowywania warzyw w kuchni znacznie się skraca. W efekcie goście mogą znacznie szybciej cieszyć się zamówionymi daniami.
Szatkownica do warzyw dla gastronomii – do czego jest przeznaczona?
Już sama nazwa wskazuje do czego przeznaczone jest to urządzenie. Usprawnia proces krojenia warzyw, sprawiając, że ich przetworzenie staje się zdecydowanie sprawniejsze. W dużych lokalach najlepszym wyborem jest szatkownica elektryczna, której cechą charakterystyczną jest wysoka wydajność, a także ogromna wygoda pracy. Takie urządzenia są niezwykle ergonomiczne, co przekłada się na mniejsze zmęczenie pracowników odpowiedzialnych za obróbkę warzyw w kuchni. Są niezwykle precyzyjnie, a do ich pracy nie jest w ogóle wymagana siła pracownika. Nawet naprawdę twarde warzywa, takie jak marchew, nie są w tym przypadku żadnym wyjątkiem. Przykładem wysokiej jakości szatkownicy elektrycznej, którą można polecić nawet najbardziej wymagającym klientom jest szatkownica do warzyw Robot Coupe CL50, P 0.55 kW, U 230 V | 713500. Urządzenie to doskonale sprawdzi się zarówno w restauracjach, jak i punktach zbiorowego żywienia.
Szatkownica do warzyw gastronomiczna – gdzie może być wykorzystywana?
Szatkownice do warzyw to urządzenia o niezwykle szerokim zastosowaniu. Dzisiaj prawie każda restauracja posiada przynajmniej jedną szatkownicę. Znaleźć można je w barach, kuchniach zbiorowego żywienia, a także firmach cateringowych. Są chętnie wykorzystywane przez zakłady przetwórstwa owocowo – warzywnego. Często sięgają po nie także supermarkety, które oferują gotowe sałatki i surówki przygotowywane na miejscu. Jak widać, szatkownice zrewolucjonizowały rynek gastronomiczny. Obecnie z pewnością żaden pracownik gastronomii nie chciałby wrócić do czasów, kiedy wszystkie warzywa przygotowywane były ręcznie.
Jak wybrać szatkownicę do warzyw?
Producenci mają wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o szatkownice. Dlatego wiele osób zajmujących się prowadzeniem lokali gastronomicznych ma duży problem z tym, na jakie urządzenie postawić. Warto pamiętać, że dobra szatkownica do warzyw gastronomiczna to urządzenie wpisujące się w posiadane potrzeby. Dlatego przed zakupem należy przede wszystkim zastanowić się nad tym, jakie warzywa będzie poddawać obróbce, a także jak szybko chcemy uzyskać oczekiwany efekt. Trzeba także znaleźć odpowiedź na to, jak mają być krojone warzywa. W sprzedaży dostępne są szatkownice dające wiele możliwości. W ich pomocą warzywa można pokroić w:
-
plastry;
-
kostkę;
-
słupki;
-
wiórki.
Niektóre szatkownice pozwalają także na sprawne przygotowanie frytek. Tym samym klientom można serwować pyszne domowe frytki, a nie takie, które przyrządzane są z mrożonek.
Ile kosztuje szatkownica do warzyw?
Pytanie to często można usłyszeć z ust osób planujących rozpoczęcie działalności w gastronomii. Trzeba pamiętać, że profesjonalne urządzenia nie należą do tanich. To jednak one ułatwiają pracę i sprawiają, że poszczególne zadania można wykonać zdecydowanie szybciej. Aby jednak mieć pewność, że za wybraną szatkownicę nie przepłacimy, warto postawić na renomowanego dostawcę. Wówczas zyskamy urządzenie wysokiej jakości, które będzie naprawdę solidne i trwałe, a jednocześnie kupimy je w niezawyżonej cenie. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza dla osób, które dopiero uruchamiają swój biznes i tak naprawdę nie wiedzą, jakie zyski on przyniesie. Lepiej wystrzegać się bardzo tanich szatkownic. Często wykonane są one z materiałów niskiej jakości, co przekłada się na ich trwałość. Takie szatkownice na ogół trzeba bardzo szybko wymienić na nowe, co oznacza, że oszczędność była jedynie pozorna.
Jakie zalety ma szatkownica do warzyw dla gastronomii?
Jest to profesjonalne urządzenie, którego wprowadzenie do kuchni przekłada się przede wszystkim na ogromną oszczędność czasu, którego w profesjonalnych lokalach gastronomicznych na ogół ciągle pracuje. Pracownicy muszą zajmować się kilkoma rzeczami jednocześnie, co wymaga od nich niemałej koncentracji i jest ogromnym wysiłkiem. Zastosowanie szatkownicy sprawia, że element pracy związany ze wstępną obróbką warzyw zostaje znacznie usprawniony. Warto pamiętać, że urządzenia te bez trudu uporają się nawet z twardymi warzywami. Bardzo sprawnie i bez niepotrzebnych problemów pokroją nawet marchew i ziemniaki. Co ważne, tną tak, aby warzywa prezentowały się naprawdę bardzo dobrze. Jest to jednocześnie odpowiedź na pytanie jak działa szatkownica do warzyw. Co więcej, pracownik odpowiedzialny za warzywa nie musi w ogóle używać siły, aby skorzystać z szatkownicy. Wystarczy nacisnąć odpowiedzi przycisk na urządzeniu, aby zostało ono wprawione w ruch. Jak już wspomnieliśmy, dobrej jakości szatkownice zapewniają wiele opcji cięcia i krojenia. Tym samym warzywa można przygotować tak, jak życzy sobie szef kuchni. Obsługa szatkownic jest naprawdę prosta. Poradzi sobie z nią każdy – nawet naprawdę niedoświadczony – pracownik. Wystarczy jedynie zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia.
Kuchnia bez warzyw – nawet ta bazująca na mięsie – jest po prostu niemożliwa. Doskonale wiedzą o tym wszyscy restauratorzy, a także osoby prowadzące bary, firmy cateringowe czy punktu zbiorowego żywienia. Obróbka wstępna warzyw wymaga jednak niemało czasu, a często również i siły. Dzięki profesjonalnym szatkownicom do warzyw można usprawnić ich krojenie, uzyskując jednocześnie dowolną formę.